
Autopech kan op elk moment gebeuren en het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Of het nu gaat om een lekke band, lege accu of een mechanisch probleem, weten wat u moet doen kan de veiligheid van uzelf en anderen garanderen. In deze handleiding geven we u een uitgebreid stappenplan om u te helpen met autopech.
Nieuws
Veiligheid staat altijd voorop
Zet de auto op een veilige locatie: Merkt u dat iets mis is met uw auto, stuur deze dan gelijk naar een veilige locatie. Dit kan een vluchtstrook, parkeerplaats, berm of rustige weg zijn. Zorg ervoor dat u voldoende afstand hebt van het doorgaande verkeer en dat u veilig kan uitstappen.
Gebruik de gevarendriehoek en waarschuwingslichten: Op het moment dat u merkt dat er iets mis is met uw auto dan moet u gelijk uw gevarenlichten aanzetten. Zo zien andere weggebruikers ook dat er iets mis is. Daarnaast zet u na stilstand van uw auto een gevarendriehoek op ongeveer 30 meter achter uw auto.
Draag een veiligheidshesje: Draag altijd een veiligheidshesje als u uw auto verlaat en nog in de buurt bent van doorgaand verkeer. Dit is vooral belangrijk in het donker en bij slecht weer.
Nieuws
Stappenplan bij autopech
Stap 1: beoordeling van de situatie
- Controleer de omgeving en situatie: Stap, als het veilig is, uit de auto en beoordeel de situatie. Kijk of er direct gevaar is zoals brand of lekkende vloeistoffen.
- Identificeer het probleem: Probeer vast te stellen wat het probleem is. Gaat het om een lekke band, een mechanisch probleem of iets anders.
Stap 2: wegenwacht bellen
- Wanneer en hoe u hulp moet inschakelen: Als u het probleem niet zelf kunt oplossen bel dan de wegenwacht. Zorg wel dat u lid bent van de ANWB om kosten te voorkomen en dat u uw lidmaatschap gegevens bij de hand hebt.
- Informatie die u moet vertellen: Als je met de wegenwacht belt moet u uw exacte locatie doorgeven, het probleem goed kunnen omschrijven vermeld het merk en model van uw auto.
Stap 3: Eerste hulp bij autopech
- Basis DIY reparaties: Als u een lekke band heeft en een reservewiel, dan kunt u deze band vaak zelf verwisselen met een krik. Voor een lege accu kunt u startkabels gebruiken als u hulp heeft van een andere bestuurder.
- Gebruik van nooduitrusting: Het is belangrijk om altijd genoeg nooduitrusting in uw auto te hebben mocht u autopech krijgen. Denk hierbij aan een gereedschap set, reservelampen en een verbandoos.
Nieuws
Preventief onderhoud voorkomt autopech
Regelmatig onderhoud van uw auto zorgt ervoor dat de kans op pech vele malen kleiner is. Dit onderhoud omvat het vervangen van olie volgens het schema, testen van remmen en de remvloeistof, en het regelmatig controleren van het koelvloeistof. Ook is het slim om af en toe de bandenspanning te controleren. Dit voorkomt slijtage en eventuele klapbanden.
Nieuws
Tips om veilig de weg op te gaan
Autopech is nooit leuk en komt nooit gelegen. Wel is het belangrijk om altijd goed voorbereid op weg te gaan. Controleer altijd eerst de omgeving en kijk of het veilig is om uit te stappen. Zorg ook altijd dat u iets bijheeft waarmee u de hulpdiensten in kunt schakelen.
Zichtbaarheid is bij pech erg belangrijk om verdere ongevallen te voorkomen. Gebruik een reflecterende driehoek en zet uw alarmlichten aan. Doe daarnaast altijd een veiligheidshesje aan en communiceer duidelijk naar de hulpdiensten de actuele informatie, alleen zo kunnen ze u veilig helpen.
Hoe onprettig de situatie ook is, probeer kalm en geduldig te blijven in het geval van autopech. Paniek kan leiden tot overhaaste en slechte beslissingen die de veiligheid van u en andere in gevaar kunnen brengen. Volg dit stappenplan en wacht tot de hulpdiensten aankomen.
Met deze handleiding bent u beter voorbereid op eventuele pechgevallen. Veiligheid staat altijd voorop, dus zorg ervoor dat u deze stoppen volgt om uzelf en andere te beschermen. (Service pechhulp RG) Als u verdere vragen hebt of meer informatie wilt, neem dan contact op.